Ajalooline traditsioon: Simuna.

Hariduslikud olud - mõisnikute suhtumine koolisse

Avanduse krahv olnud hea mees. Ehitanud vallale koolimaja ja kinkinud koolile maad. Jõuluks teinud ilusa jõulupuu. Krahv ühes perekonnaga olnud ise ka seal. 50 rubla raha kinkis valla lastele ja siis peale selle veel kingitused. Ise olnud jagamise juures. Paremad õpilased said kingitusi. Poisid said sallid, pliiatsid jne. Tüdrukud jälle rätikud, kleidiriided ja teisi asju. Teised lapsed said kompvekke ja muud maiustust. (Mihkel Kümnik)
Tammiku proua olevat koolisse hästi suhtunud. Kui koolimaja ehitamise puhul Väike- ja Suur Tammiku peremeeste vahel riid tulnud, et kuhu ehitada koolimaja, siis astunud tema lepituseks vahele. Määranud kohaks Suur-Tammiku, ise aga teinud plaani. Ehitusmaterjali, palgid ja telliskivid andnud mõis, vald pidanud kohale küütima ja valmis ehitama. (Johannes Parm)
Koila mõisnik Papen olnud muidu tige mees. Üks rahapuudus olnud tal alati, aga kooli vastu olnud väga lahke ja vastutulelik. (Juhan Ehvert)
Lasinurme mõisnik Stackelberg olnud kooli vastu hea, kinkinud vallale koolikoha. See jäänud koolmeistrile palgaks. (Jaan Parm)
EKLA, f 199, m 60, 254/5 < Simuna khk. - Ilse Post (1932)