Ajalooline traditsioon: Simuna.

Vanad matusepaigad

Avanduse küla all raba veerel on kivisammas. Sinna olevat maetud vanaaegne sõjapealik. (Karl Madrus)
Rohu ja Padu vahelisel teel on Pähklamägi, kust kruusa kaevmisel on välja tulnud pealuid ja konte, samuti kivikilde ja helmeid. See olevat vanaaegne matusepaik. (Luise Mumme)
Rohu Pähklamäel olevat muistne matusekoht. Üks kont kiikunud, see tähendanud seda, et ebaõiglaselt maetud.
Padu külast Veski künkalt tuleb luid välja. Vanarahvas kõnelnud, et seal on vana matusepaik. Millal sinna maetud, seda jutustaja ei tea. (Ado Senker)
Mõisamaa ja Suure-Tammiku tee ääres on nn. Kalmuküngas, kust leitud luid ja vanu ehteid. Künka servalt voolab väike oja - Kalmusoon. Selle koha ümber liigub palju hirmu- ja õudusjutte. Seal olevat tihti vaime kõndimas nähtud, teised jälle kedranud ja haspeldanud. (Johannes Parm)
Suure-Tammikul, veski tee kaevamisel on leitud palju luid ja oda- ning nooleotsi. Ei teata, kas seal on olnud matuse- või lahinguplats. Aga kuna luukered ilusti kõrvuti lebavad, siis arvab jutustaja, et see on rahuaegne kalmistu. Ühel luukerel olnud suur kinnikasvanud arm peas. (Rudolf Spiegel)
Tammiku mõisa Hauamäele olevat maetud keegi Rootsi kindral. Hauakivile on märgid sisse raiutud. (Eduard Mälgi)
Tammiku mõisa juures on Hauamägi, mis seest müüritud. On olemas jutt, et see on ühenduses lossiga. Kõige esimene Tammiku mõisa omanik olevat sinna maetud. Küngas on võrdlemisi kõrge, kujult pikk ja kitsas. Mõlemal pool ümber on madal maa. Küngas olevat teopoiste ja vaimude töö. (Rudolf Spiegel)
Suure-Tammiku külas on suur kivi. Kivile on raiutud rist ja mõõk. Rootsi sõja ajal olevat üks pealik sinna alla maetud. Teine kivi istme kohaga on umbes 10 sülda eemal. Pealik istunud kivil ja andnud käske, seal saanudki surma. Ristiga kivile olevat tihnik ümber istutatud (praegu juba suured puud). Istmega kivi näeb välja nagu tool: kaks tuhvi ja leen taga. Vanade kirjade järgi pidi nende kahe kivi vahele sõjavarandusi maetud olema. (Juhannes Spiegel)
Lasinurmest Raismiku talu aiast on õunapuu augu kaevamisel tulnud välja inimese sääreluud. (Jaan Parm)
Salla mõisa juures on vana matusepaik, kust on välja tulnud luid. (Kaarel Ehvert)
Umbes viiskümmend aastat tagasi kündnud Jüri Tedrekull kord Salla Tammikul Rebuoja metsa ääres. Sealt tulnud välja imepikkade ja tugevate kontidega inimese luukere. (Villem Kaldas)
Mõisamaa kruusaaugust tuli kruusa kaevamisel välja kangesti suur luukere ja hulk surnuluid. Ühe sõrmeluu ümber olnud kuldsõrmus. (Karl Madrus)
Tammiku Veskimägedel on vanad matusepaigad. Sallas Kalmusoos on Kalmuküngas. (Juhan Peebu)
Edru küla heinamaal läbipääsmatus kohas on kivikalmed, mida rahvas kutsub Kooti haudadeks.
Edru külas karjatee ääres Inno talu põllul on Põhjasõja-aegne matusepaik, sinna olevat maetud sõjas surma saanud sõdureid. Vanemal ajal olevat seal kivirist peal seisnud. Sealtsamast ligidalt tulnud ühe keldri kaevamisel välja pealuid. (Hugo Kool)
Jutustaja noorpõlves seisnud Käru külas Kure talu põllul küngas. Peremees hakanud sealt kaevama ja hävitanud künka ära. Kaevates tulnud sealt väja surnuluid. (Juhannes Krikmann)
Käru külast Kuulmanni krundlilt on välja tulnud surnuluid. Vanarahvas rääkinud, et katkuaegne matusepaik. Põllul olnud mitu maapinnast vähe kõrgemat küngast. Künkad olnud mullast ja kividest kokku laotud. (Hindrek Prääma)
EKLA, f 199, m 60, 30/5 < Simuna khk., Avanduse v. ja Salla v. - Ilse Post (1932)