Ajalooline traditsioon: Simuna.

Rahva rahutused teoorjuse lõpul

Jutustaja isa hakanud "Talurahva seaduse" väljaandmise ajal mõisnikule vastu ja istunud seepärast Rakveres mitu päeva kinni ning saanud karistada. Sel ajal ikka olnud rahutusi, aga jutustaja ei tea neist midagi lähemalt. (Villem Seefelt)
Karistuseks toodi 86 soldatit Hirla külla. See oli teoorjuse lõpul. (Kaarel Tomberg)
Tammikus mingisuguseid rahutusi teoorjuse lõpul ei olnud. Kohtus käimisi härraga tuli küll ette. Oli küll keegi petis, kes rahvast ülesse ässitas ja Kaukasiasse meelitas rändama. 33 tükki kirjutasid endid ülesse, aga kolm läksid. (Juhan Steinberg)
Koilas teoorjuse lõpul rahutusi ei olnud, aga hoiatuseks toodi soldatid peredesse. Pered pidid ülal pidama. Kes nagu rohkem vastasemad olnud, neile pandigi kaela. Mõisnikud kartnud kangesti vastuhakkamisi. (Juhan Ehvert)
Kaarel Triipstok löönud Salla ühisvalla. Kuid siis tulnud sõdurid. Salla ühisvald lõhutud ära. Talitaja viidud kinni. Soldatid praalinud ja tapnud siin ja läinud siit edasi Mahtrasse tapma. Lasinurme Stackelberg olnud haagreht. Sõitnud Sallasse, ajanud mehed vallamajja, seal saanud kõik mehed kere pääle, ainult Jüri Vimperg pääsenud ära, olnud redus. Valla kirjad ja põhikirjad viidud ära ja inimesi sunnitud uut talitajat valima. Inimesed aga ei ole valinud, ja kui Triipstok tagasi tulnud, siis valinud ikkagi tema. (Villem Kaldas)
Igal talvel olid sõdurid külades korteris. Kus rammus loom oli, see tapeti. Peredest aeti veel 30 kop viinaraha. Said ühe valla loomad söödud, siis mindi teise. Alati olid sääl, kus natukene vastuhakkamisi oli, aina karistasid. Lõpuks inimesed ei usaldanudki enam vastu hakata. (Karl Madrus)
Rahutuste ajal on soldatid külas olnud (Toomas Veskilt).
EKLA, f 199, m 60, 236/8 < Simuna khk. - Ilse Post (1932)