Ajalooline traditsioon: Simuna.

Majanduslik olukord - elamud

Vanasti elati suitsutaredes.See oli vana ehitus. Korstent ei olnud, samuti polnud pliiti. Keedeti koldes vees, selleks kolm kivi olid. Suits käis uksest välja. Kui tuuline ilm oli, siis lõi toa maani täis. Talutoal olid ka kambrid, kuid saunadel need puudusid. Jutustaja ise on ühes sarnases saunas üles kasvanud. Siga, lammas ja kanad ka seal. Mõnel saunal ei ole akentki olnud. Jutustaja ema olevat õhtuti kangast kudunud, siis jutustaja oli näidanud peeruga tuld. Peerge kisti kohe suured kood valmis. Rohu külas kisti männi peergu, Avandusel jälle kase peergu. (Liisa Veil)
Olid suitsutared, mõnes kohas polnud akentki ees. Võreaugust ukse seest paistis natukene valgust, selle valguse juures naised ketrasid. (Madis Söörd)
Vanasti ehitatud kõik majad kirvega, nurgad olnud majal 12 ehk 18 tolli pikad, katused õlest. Isegi Salla härrastemajal olnud õlgedest katus. (Jaan Parm)
EKLA, f 199, m 60, 232/3 < Simuna khk. - Ilse Post (1932)