Ajalooline traditsioon: Simuna.

Kirikud

Simuna kirik olevat oma praegusele kohale ehitatud 600 aastat tagasi. Ehitaja nimi olevat Simon olnud. 1885. aastal olevat kirik ümber ehitatud. Tehtud talle mõlemale poole tiivad juurde ja võre altari eest kaotatud ära. 10. augustil 1885. aastal õnnistatud sisse. Rahvast olnud kui murdu. (Loviisa Tomberg)
Avanduse külas Otto Liisa krundil on üks Kirkumägi. Teine samas külas Senkeri maa-alal. Sealt olevat ka leitud surnuluid, sinna maetud vanasti inimesi. (Villem Hufelt)
Rohu ja Kissa tee ääres on väike ümmargune, kividest kokku laotud küngas - Sibulamägi. Sinna olevat tahetud ehitada kirikut. Kõik, mis päeval ehitatud, see öösel lõhutud. Pandud siis vankri ette, mis olnud kive täis, kaks valget härga. Härjad läinud peatamata Simunasse, kus järsku hakanud maad kraapima ja röökima. Sinna ehitatudki kirik. (Juhan Sults)
Määri mõisa juures Teki talu maa sees on küngas, mida kutsutakse Kirikumäeks. Sinna on kive kokku veetud ja vanarahvas teadnud rääkida, et sinna tahetud vanasti kirikut ehitada. Miks sellest ehitusest midagi välja ei tulnud, seda jutustaja ei teadnud. (Toomas Veskilt)
Emumäe harjale pidi kirik ehitatama, kuid Vanapagan seganud seal väga tööd. Kirik viidudki siis Simunasse. (Rudolf Spiegel)
Salla mõisa kuivati (rehe) asemel olnud vanasti kirik. Praegugi kutsutaks Juudi kirikuks. Ka olevat seal ümbruses nähtud haldjaid ja muid vaime. (Ants Kuhlbach)
Juudikirikust on tulnud surnuluid. Rahvas räägib, et juudid olevat ehitanud seda kuivatit, aga et ta nii kiriku moodi välja tulnud, hakatud teda Juudikirikuks hüüdma. (Ants Triipstok)
Määri Kitesemetsas on vana Kirikumägi. (Leena Rääk)
Laekvere ristikivide kohale tahetud ehitada kirikut, aga mis päeval ehitatud, see öösel lõhutud. Pandud siis härgadele kivikoorem peale ja need tulnudki Simunasse. Sinna ehitatudki kirik. (Ado Senker)
EKLA, f 199, m 60, 24/8 < Simuna khk., Avanduse v. ja Salla v. - Ilse Post (1932)