Ajalooline traditsioon: Simuna.

Talupoegade pidustused

Peale rehepeksmist tegi Avanduse mõis rahvale tublid talgud. Õue peale pandi pikad saelauad üles, rahvas sõi seal. Mõisa poolt saadeti söögid, supid ja lihad. Saksad seisid trepil ja pildusid õunu talupoegade sekka. Õunte järele joosti karjakaupa ja rüseleti. Pärast siis tantsitud ja tehtud nalja. Teomees ja vaim sõitnud kõrvu hobuse seljas, tüdrukul pärlirongid kaelas. (Ann Green)
Mõisnikud olevat vanasti häid talguid pidanud. Kord lastud tiigis lambaid pesta. Härra andnud siis viina. Pudel lastud ringi käia. Va Pottsepa Kaarel pistnud viina kinni. Sahmanud tiigist vett pudelisse ja kohe teistele edasi. Ise öelnud: "Säh, joo kah, kaua härra siin teie peale ootab." Ja teine joonudki, ei ole alul aru saanudki, et on vesi. Härra näinud küll, pööranud selja ja naernud, pole midagi teinud. See juhtunud Määris. (Juhan Känd)
Vanal teoorjuse ajal tehtud peale rehepeksmist Kärus mõisa poolt söögid ja joogid. Rahvas siis ikka pidutsenud. (Hindrek Prääma)
Moonameestele tehti jaanilaupäeva õhtul pidustused. Härra andnud neile vaadi õlut. Moonamehed siis laulnud ja teinud nalja jaanitulel. Teisedki käinud seal vaatamas. (Juhannes Krikmann)
EKLA, f 199, m 60, 202/3 < Simuna khk., Avanduse v. ja Salla v. - Ilse Post (1932)