Ajalooline traditsioon: Simuna.

Lahinguplatsid

Rootsi ajal olnud sõda Hirla juures. Avanduse väljal olnud lahing venelaste ja rootslaste vahel. Sõja mälestusmärgiks on kivisammas. (Luise Mumme)
Tammiku küla väljadelt tuleb kündes surnuluid välja. Rootsi sõja ajal olnud Tammikul suured lahingud. Kord olnud Vene vägi Kellaverel, Rootsi vägi jälle Tammiku mägedes. Tammiku mäe all saanud kokku. Veel praegugi on mäerinna alune auke täis, 2-3 sülda vahemaad. Moonameeste kündes tulnud alati luid välja, ka pronksist kette ja käevõrusid. Kord suure vihma ajal uhtunud vesi lahtise mulla pealt ära, alt tulnud nii palju luid välja, et mõisaproua, kes olnud küll kalgi südamega naine, keelanud seal kündmise ära. (Juhannes Spiegel)
Salla mägedes on lahing olnud. Kelle vahel, seda jutustaja ei tea. Kuid seal on veel hiljuti, st. 1917. aastal, olnud lahing punaste ja valgete vahel. Punased saanud lüüa ja taganenud hirmsa kiirusega. (Juhan Steinberg)
Rakke mäel on nelja suurtükipatarei asemed. Vanasti olla seal lahing olnud. Kelle vahel, seda ei teata. (Jaan Veermann)
Lahinguplats on Kärde mõisa ligidal. Praegu kasvab mets peal. Lükka natuke sammalt kõrvale, kohe selged inimeseluud tulevad välja. Seal olnud lahing Vene-Rootsi sõja ajal. Lahing olnud äge, inimesi jäänud kohe hunnikute viisi maha. Rootsi sõjalaager olnud Selis, venelaste oma Vaimastveres, kokkupõrge Kärdes. Ka Seli külast on tulnud välja luid (Ülejõe krundilt). Jutustaja arvates on need samuti pärit sõja ajast, sest muud matust tema teada pole siin olnud. (Priidik Luik)
1913. aastal oli suur vihm lõhkunud Tammiku mäel suure tüki veskiteed. Sealt oli tulnud välja luid ja mõõgapärasid. Inimesed olevat tahtnud seal kaevata, aga mõisahärra keelanud ära ja lasknud tee uuesti prügitada. Vanad inimesed teadnud siis rääkida, et seal olla vanasti lahing olnud. Kelle vahel, seda ei teata. (Villem Kaldas)
Tammiku ja Mõisamaa vahelisel teel, metsa ääres on sügavad vallikraavid. Rootsi sõja ajal olevat seal kaevatud. Sealt on leitud ka vanaaegset sõjakraami ja luid. (Karl Madrus)
EKLA, f 199, m 60, 20/3 < Simuna khk., Avanduse v. ja Salla v. - Ilse Post (1932)