Ajalooline traditsioon: Simuna.

Katk

Vanasti olnud katkuhaigust, aga Avanduse kiviristi juures lõppenud katk otsa.
Hobused surnud katku. Ainult kaks valget hobust jäänud Mõisamaa külla. Nendega veetud surnuid haudadesse. Inimesi surnud väga palju. Mitme talu uksed pandud kinni, perekonnad surnud päris välja.
Enne seda katku olnud veel üks teine katk, aga sellest pole rahvas teadnud palju jutte rääkida, sellest hilisemast katkust rahvas ikka kõnelnud rohkem. (Villem Kaldas)
Sõdade ja katkude ajal on jäänud Mõisamaa, Lasinurme ja Emumäe külad nii tühjaks, et nende peale kokku olnud ainult kolm inimest - üks naine ja kaks meest. Rahvast toodud siis Lätimaalt sisse. (Juhan Peebu)
Suure katku ajal jäänud Hirla küla inimestest nii tühjaks, et pole enam sedagi olnud, kes surnuid oleks matnud. Aga üksikud jäänud ikkagi ellu ja neist kasvanud uus rahvas. (Villem Seefelt)
Avandusel olnud palju katkuhaigeid. Praegugi on siin veel Katku küla. Sõja ajal läinud seal katku vanker katki. Katk jäänud seisma, vihastanud väga ja öelnud: “Siia ei pea minu lapsed ega lapselapsedki enam tagasi tulema!” (Liisu Veil)
Avanduse küla juures on katku jäljed, ümmargused apsatisuurused augud kivil. Kivi on ära lõhutud. (Anu Õunapuu)
Ennemalt oli suur kivi Avanduse küla ääres, auk sees. Jumal ise astunud katku ajal oma kannaga sellele kivile. (Villem Hufelt)
Vanasti olnud Rohu külas katk. Inimesed surnud kaelakuti lakkades. Üks naine, teda kutsutud küla ämmaks, oli neid haigeid ravitsenud. Tema külge pole haigus hakanud, teised pole mitte ligigi julgenud minna. (Luise Mumme)
Jutustaja ema olevat rääkinud, et vanasti käinud katk ringi, sinised töbipüksid (põlvpüksid) jalas ja kepp käes. Keda kepiga puutunud, see ära surnud. Ikka öösiti käinud majast majja, aga kus ärkvel oldud, seal pole kellelegi viga teinud. Ühel vanamehel olnud mitu tütart. Öö tulekul heitnud ise alla, tütred laotanud peale, aga kogu aja olnud ärkvel. Katk tulnudki sisse, aga nähes, et vanamees üleval, pööranud ümber, uksel ähvardanud kepiga ja öelnud: "Ah sa tütarde pakk!" (Juhan Sults)
Avandusel on Katku küla ja Katkusammas. Üks katk tulnud Hirla küla poolt Avandusele, kuid samba juures tulnud talle üks teine katk vastu. Katkud hakanud taplema ja Hirla katk löönud teise rändaja katku maha. Katkutõbi jäänudki nii seisma. (Jaan Veermann)
Seli külas olnud katk, aga inimesi on ikka ellu ka jäänud. (Priidik Luik)
EKLA, f 199, m 60, 114/8 < Simuna khk., Avanduse v. ja Salla v. - Ilse Post (1932)