Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Hariduslik elu - Varem tegutsenud koolid - Kuie vallakool

Kuie vallakool olevat asutatud umbes 1860dal aastal. Esimene õpetaja olnud Hans Uustal. Kooli ülalpidajaiks olnud mõis ja vald. Mõis andnud koolile kasutada maad, mille rendiks arvatud 35 rubla. Vald maksnud 10 rubla raha ja tasund koolmeistri kroonumaksud ja iga pere viind koolile 2 jalga puid. Magasist antud koolmeistrile küünalde tasuks 1 tsetvert, 4 tsetverikut kaeru. Uustal õpetand kirjutamist, lugemist ja laulmist. Koolis käidud 3 aastat – 6 päeva nädalas, neljandal aastal 3 päeva, siis 2 päeva ja lõpuks 1 päev nädalas kuni leerini. Uustal käind ka iga laupäeva õhtul Kuie mõisas palvetundi pidamas ja lapsi loetamas. Kihelkonna koolihärra – Kuie mõisa omanik parun Engelhardt, patseerind läbi ja vaadand pealt, kui Uustal lapsi loetand (Anu Vask).
Järgmine õpetaja olnud keegi Saarmo. Selle järele tulnud Kuiele õpetajaks Jaan Jaam, kes pidand seda ametit kauemat aega, olles ühtlasi Aavere kogukonna kirjutajaks. Palgaks saand Jaam 12 dessatiini põldu ja 6 dessatiini heinamaad kasutada, mille rendiks arvatud 122 rubla. Peale selle saand ta 10 rubla küünalde raha, vald maksnud ta kroonumaksud ja toond kütteks hagu, nii palju kui koolmeister tarvitas (J. Jaam). 1881. a. olnud kavatsus Kuie kooli muuta ministeeriumikooliks, kuid see jäänd teostamata. Kõnesolev kool töötand kuni Eesti iseseisvuse ajani (J. Jaam).
EKLA, f 199, m 45, 123/4 (III-8b) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)