Suusõnaline traditsioon - Ärkmisaeg - Ajalehed

54 a. tagasi elanud Kukepalul Kolgu külas vana mõisa viinameister, kel käinud seitung, kuhu siis pühapäiviti uudiseid kuulamas käidud. Rohkem ümbruskonnas ajalehti pole loetud. (Missugune see ajaleht olnud, seda jutustaja ei mäleta.)
EKLA, f 199, m 47, 160 (III-9) < Ambla khk., Lehtse v., Põrnu - Berta Tomasson < Leena Kukepall, 71 a. (1930)

Ajalehtede ilmumisel loetud neid ümbruskonnas vähe, sest lehed olnud kallid ja rahapuudus suur. Ojaküla Suure-Jaani peremees toonud Ambla köstrilt vahetevahel Pärno Postimeest – Jannseni oma –, mida siis kuulama kogutud.
EKLA, f 199, m 47, 160 (III-9) < Ambla khk., Ambla v., Ojaküla, Jaarsemetsa t. - Berta Tomasson < Juhan Wõrk, 76 a. (1930)

Türgi sõja ajal loetud Ojakülas Eesti Postimeest, mis Ojaküla koolmeister Adamsonil tellitud lehena käinud.
EKLA, f 199, m 47, 160 (III-9) < Ambla khk., Ambla v., Ojaküla, Suure-Jaani t. - Berta Tomasson < Jakob Wõrk, 69 a. (1930)

Umbes 50 a. tagasi loetud Pruunakõrves mõnes peres Eesti Postimeest ja Valgust, mis käinud tellitud lehena.
EKLA, f 199, m 47, 160/1 (III-9) < Ambla khk., Lehtse v., Vaigita t. < Harjumaa - Berta Tomasson < Thomas Kuuskmann, 69 a. (1930)

Jutustaja olevat ajalehtede õhus üles kasvanud. Isa lugenud Eesti Postimeest Jannseni väljaandel, Ristirahva Pühapäevalehte, hiljem Wirulast ja Valgust. Isa rääkinud ka Sakalast ja Jakobsoni püüetest, kuid ise pole neid lugenud. Lehed tellitud harilikult mitme pere pääle kokku.
EKLA, f 199, m 47, 161 (III-9) < Ambla khk., Lehtse v., Pruunakõrve k., Äpliku t. - Berta Tomasson < Joosep Freymann, 56 a. (1930)

50 a. tagasi loetud Tapa ümbruskonnas päämiselt Eesti Postimeest. Koolilapsi loetamas käijatele kingitud seitungileht.
EKLA, f 199, m 47, 161 (III-9) < Ambla khk., Tapa k., Kõrtsi t. - Berta Tomasson < Juhan Tipner, 75 a. (1930)

Jutustaja olnud Sakala lugeja 1878. a. alates, kuid seda kirikuõpetaja teadmata, sest kooliõpetajale olnud Sakala lugemine kõvasti keelatud. Sakalat loetud ümbruskonnas rohkesti, mõnes üksikus peres ka Pärno Postimeest Lilli Suburgi väljaandel ja Valgust. Valla kulul käinud koolimajja Eesti Postimees. Jutustaja saatnud ka Sakalale ja Valgusele sõnumeid.
EKLA, f 199, m 47, 161 (III-9) < Ambla khk., Ambla v., Jootma end. koolimaja - Berta Tomasson < Johan Muchel, 73 a. (1930)

Jutustaja vanaisa lugenud Pärno Postimeest selle ilmumisest alates.
EKLA, f 199, m 47, 162 (III-9) < Ambla khk., Ambla v., Prümli k., Lõngu t. - Berta Tomasson < Elmar Graup, 19 a. (1930)

Ajalehti loetud jutustaja nooreseas ainult mõisates ja mõnes üksikus kohas Pärno Postimeest selle ilmumisel. Hilisem Pühapäevaleht käinud juba tellitud lehena. Sakala ilmudes pole mõisnikud lubanud seda lugeda, eriti keelatud olnud see koolmeistritel ja peremeestel, kes sulaste nimele tellinud. Jäneda mõisnik, kord talumeest Sakalat lugemas leides, küsinud: „Kas Teie Sakalat kah loete?” „Jah,” olnud vastus. „Miks Sakala saksu laimab?” „Sellepärast, et nad tema toimetaja isaisa hurdakoera vastu ühest mõisast teise vahetanud,” vastanud peremees.
EKLA, f 199, m 47, 162 (III-9) < Ambla khk., Ambla v., Linnapää k. - Berta Tomasson < Lowiisa Berendsen, 78 a. (1930)

Tapa vallakirjutaja Bachmann olnud Sakala lugeja ja sõnumisaatja. Saatnud lehti laiali, võtnud tellimisi vastu. Albu mõisnik v. Lilleveldt [Lilienfeld] praakinud välja kõik rentnikud, kes Sakalat lugenud.
EKLA, f 199, m 47, 162 (III-9) < Ambla khk., Lehtse - Berta Tomasson < Otto Hinzenberg, 54 a. (1930)