Suusõnaline traditsioon - Usulised liikumised -Prohvetid

Ümbruskonna rahval on kokkupuutumist olnud prohvet Maltsvetiga kes 1884. –85. a. Lehtse vallas Pruunakõrves elanud. Jutustaja seletuse järele, kes temaga lapsena sageli kokku puutunud, olnud Maltsvet suure pika valge habemega, õiglane ja väga hää kõneanniga. Pidanud tema poolt organiseeritud rahva väljaviimist Lõuna-Venemaale 1860dates aastates õnnestanuks. Oma ususeltsi tal pole olnud, käinud mööda peresid, pidanud söömapalvet ja vanul päivil ennustanud.
Maltsevet puutunud kokku ümbruskonnas kõige haritumate, vabameelsemate inimestega. Tema käimiste kohtadeks Pruunakõrves olnud päämiselt Vaigita talu, kus peremeheks olnud Hansen, Kongi – Heinrich Fromm, Nõmme – Jaan Rebane ja jutustaja isakodu. Kõige targematega käinud küll Maltsvet läbi, kuid kõige langenumate juure asunud elama, nagu Undile, kus peremees Thomas Rohusaar olnud suur viinanina, samuti Pärtlil – Thomas Wikat.
EKLA, f 199, m 47, 117/8 (III-7) < Ambla khk., Lehtse v., Pruunakõrve k., Äpliku t. - Berta Tomasson < Joosep Freymann, 56 a. (1930)

Prohvet Maltsvet tegutsenud nooreseas Jõelehtmes kõrtsmikuna. Olnud väga rahahimuline; öelnud, kui keegi pimedas 5 kop korstna otsa paneks, läheks otsekohe järgi.
Pruunakõrves elutsedes, 45 a. tagasi, käinud ta sageli Vaigita tallu jutustaja äia juure vestlema.
Surnud Pärtli tallu, andes juuresolija Vaigita talu peremehe kätte oma kogutud varanduse 600 rbl, mis olnud laudalakas vesti taskus. Raha olevat Maltsvet kogunud rahvalt, keda Krimmi lubanud viia.
EKLA, f 199, m 47, 118 (III-7) < Ambla khk., Lehtse v., Vaigita t. < Harjumaa - Berta Tomasson < Thomas Kuuskmann, 69 a. (1930)

Jutustaja 15 – hr Joosep Freymannil – on prohvet Maltsveti kohta rohkesti andmeid kogutud; vanemaid neist olla omalajal kirjanik Ed. Wilde kasutanud. Lisan siia juure J. Freymanni sulest ilmunud artikli prohvet Maltsveti kohta Tapa Sõnumetes 28. XI 30.
EKLA, f 199, m 47, 118 (III-7) < Ambla khk. - Berta Tomasson (1930)