Suusõnaline traditsioon - Usulised liikumised - Vennastekogudused

Kõige kindlamal alusel eri usulahkudest olevat praegu vennastekogudused, mis rajatud 19. sajandi alul. Neil praegu Tapal oma palvemaja.
EKLA, f 199, m 47, 115 (III-7) < Ambla khk., Ambla - Berta Tomasson < Johannes Willberg, 66 a. (1930)

Umbes 50 a. tagasi levinenud Amblas hoogsalt vennastekoguduste liikumine. Amblasse asutatud palvemaja ja ka ümbruskonnas peetud peredes lugemisi. Ettelugejateks olnud vana koolmeister Friedrich Bils, Magnus Bils, Juhan Wõrk.
EKLA, f 199, m 47, 115 (III-7) < Ambla khk., Lehtse v., Pruunakõrve k., Äpliku t. - Berta Tomasson < Joosep Freymann, 56 a. (1930)

Jutustaja vanemad olnud ka vennastekoguduse liikmed, vanaisa (ema isa) olnud ettelugeja. Vennastekoguduste liikmeid olnud ümbruskonnas õige rohkesti, kuid massilist ilmet pole liikumine siiski omandanud.
EKLA, f 199, m 47, 115 (III-7) < Ambla khk., Ambla v., Ojaküla, Jaarsemetsa t. - Berta Tomasson < Juhan Wõrk, 76 a. (1930)