Suusõnaline traditsioon - Ajaloolised isikud - Riigivalitsejad

Enne ilmasõda käinud Vene keiser Nikolai II Tallinnas. Ka Ambla kihelkonnast käsutatud peatalitajad (kes olnud mitme valla päält valitud) Tallinna keisrit tervitama. Ambla kihelk. esindaja Karja-Hansu peremees Jakob Suuresaar saanud keisrilt kingituseks kulduuri. Keisrinna jätnud isegi kättpidi jumalaga.
EKLA, f 199, m 47, 37 (III-4a) < Ambla khk., Lehtse v., Lepsilla k., Jüri t. - Berta Tomasson < Gustav Wöhlmann, 70 a. (1930)

Varsti peale keiser Aleksander II surma käinud Ambla kihelkonnast saatkond Peterburis keisri juures. Jutustaja isa Hans Freymann olnud üks saatkonna liige, teine Vaigita peremees Jakob Hansen, keegi Juntmann Tapalt olnud saatkonna juhiks, kuna peajuhiks olnud ajaleht Valguse väljaandja Lindenbergi naine, kes hästi vene keelt osanud. Mindud keisrile tänu ja ühtlasi ka kaastunnet avaldama isa surma puhul. Keisrinnale viidud kingitusena kaasa rahvariided (talunaise müts, kirju põll ja seelik), keisrile mustaks lakeeritud sarvest käepidemega kadakast kepp, okste kohad ilustatud pärlmutter nööpidega. (Jutustajal kepi koopia olemas.) Saatkond ei olevat aga otsekohe keisriga kokku saanud ja osa saatkonnast tulnud tagasi. Sinna jäänud vaid 2–3, kel siiski korda läinud keisri juure pääseda ja kingitused edasi anda.
Jutustaja isa toonud Peterburist mälestuseks kaasa suu)re sibula ja kimbukese loorberilehti, mis keisri haualt kaasa antud.
EKLA, f 199, m 47, 37/8 (III-4a) < Ambla khk., Lehtse v., Pruunakõrve k., Äpliku t. - Berta Tomasson < Joosep Freymann, 56 a. (1930)