Suusõnaline traditsioon - Katkud, näljad, ikaldusaastad - Ikaldused

Laiemalt räägib traditsioon üle 60 a. tagasi aset leidnud ikaldusaastast, mis rahvasuus tuntud „kuiva suvena”. (Arvatavasti 1868. a. ikaldus.)
EKLA, f 199, m 47, 34 (III-3c) < Ambla khk. - Berta Tomasson (1930)

Jutustajad mäletavad kuiva suve üle 60 a. tagasi. Rukkeid olla ikka natukene saanud, olgugi peenikese teraga. Otra pole aga sirbiga lõigatagi saanud, kitkutud juurtega välja. Kartulid jäänud pisikeseks. Leib tehtud kartulitest, rukkist ja valgest karusamblast.
EKLA, f 199, m 47, 34/5 (III-3c) < Ambla khk. - Berta Tomasson < Juhan Wõrk, 76 a., Jakob Wõrk, 69 a. Hans Winter, 87 ½ a. (1930)

Samal kuival suvel pole kartulid mäepealsetel kohtadel ülessegi tõusnud.
EKLA, f 199, m 47, 35 (III-3c) < Ambla khk., Ambla v., Raudla k., Mäe t. - Berta Tomasson < Jüri Mussak, 90 a. (1930)

Kuival suvel pole tarvis herneid kuivatadagi olnud, sest need jakobipäevalt põllult tuues päris kuivad.
Rahvale antud magasiaitadest toidule lisa.
EKLA, f 199, m 47, 35 (III-3c) < Ambla khk., Tapa k., Kõrtsi t. - Berta Tomasson < Juhan Tipner, 75 a. (1930)

Kuival suvel olnud jõed nii kuivad, et vankritega sõidetud läbi. Metsade põlemine võtnud laialt maad.
Suuremat nälga pole aga olnud, sest rukis olnud ilus ja magasiaitadest antud lisa.
EKLA, f 199, m 47, 35 (III-3c) < Ambla khk., Roosna as. - Berta Tomasson < Bötker, 78 a. (1930)

Suivili olnud nii kehv, et tulnud kõik pihuga kitkuda ja üks pihu panna ühte-, teine teistpidi, siis alles saanud kinni siduda.
EKLA, f 199, m 47, 35 (III-3c) < Ambla khk., Nõmküla v., Alupere k. < Virumaa - Berta Tomasson < Emilie Münther, 76 a. (1930)

Sel kuival suvel pole jüripäevast jakobipäevani vihma tulnud. Esimene suurem vihm tulnud alles 2 nädalat pärast jakobipäeva.
EKLA, f 199, m 47, 35/6 (III-3c) < Ambla khk., Nõmküla v., Karkuse k., Tooma t. - Berta Tomasson < Jüri Nei, 78 a. (1930)

Sel kuival suvel pidatud vaestele riigi poolt abi andma. Mõisnikud võtnud aga seks määratud vilja ära. Toodud laevadega maisi, mida jahvatatud ja leiva hulka pandud. Lapsed haigestunud, kui seda leiba söönud.
EKLA, f 199, m 47, 36 (III-3c) < Ambla khk., Lehtse v., Lepsilla k., Jüri t. - Berta Tomasson < Gustav Wöhlmann, 70 a. (1930)

Umbes 40 a. tagasi olnud ka ikaldusaasta, külm võtnud vilja ära. Erilist nälga pole aga olnud. Jäneda mõisnik Aleksander v. Benckendorff lasnud Venemaalt viljaseemne tuua ja jaganud rahvale välja.
EKLA, f 199, m 47, 36 (III-3c) < Ambla khk., Ambla v., Jäneda - Berta Tomasson < August Lubi, 52 a. (1930)