Asjalised mälestised - Hiiepaigad

Ambla vallas Suure-Jaani talu koplis leidub suur maaga tasa olev kivi, mida traditsioon nimetab hiiekiviks.
EKLA, f 199, m 47, 5 (I-d) < Ambla khk., Ambla v., Ojaküla, Suure-Jaani t. - Berta Tomasson < Jakob Wõrk, 69 a. (1930)

Ambla vallas Kustu talu krundis maaga tasa olev kivi, mida traditsioon nimetab hiiekiviks.
EKLA, f 199, m 47, 5 (I-d) < Ambla khk., Lehtse v., Pruunakõrve k., Äpliku t. - Berta Tomasson < Joosep Freymann, 56 a. (1930)

Ambla vallas Rägaveres ja Kukeveres leidub väikseid metsasalke, mida traditsioon hiiesalkadeks hüüab.
EKLA, f 199, m 47, 5 (I-d) < Ambla khk., Ambla v., Jäneda - Berta Tomasson < August Lubi, 52 a. (1930)
EKLA, f 199, m 47, 5 (I-d) < Ambla khk., Nõmküla v.,
Tapa tee ääres, umbes 2 km kaugusel Tapalt asub nn hiiekaev, millest aga traditsioon pikemalt ei räägi.
Koigi algkool - Berta Tomasson < Jakob Kuuskmann (1930)

Nõmküla mõisa väljal on 4 mäeküngast, nn hiieküngast. Traditsioon rääkivat ka kivitahvlitest kirjadega, mis vanasti künkaid olevat ehtinud. (Jutustajad tahvleid näinud ei ole.)
EKLA, f 199, m 47, 5 (I-d) < Ambla khk., Nõmküla v., Alupere k. < Virumaa - Berta Tomasson < Emilie Münther, 76 a. (1930)

Nõmküla vallas Vana-Kubja talu põldudel olevat vanad hiiekohad, millistest säilinud vanad kiviahervarred (kivihunnikud).
EKLA, f 199, m 47, 5 (I-d) < Ambla khk., Nõmküla v., Naistevälja k., Vaino t. - Berta Tomasson < Aleksander Sepmann, 34 a. (1930)

Jänedal olnud jutustaja noores eas madal ning hästi kahar mänd, mida traditsioon hiiemännaks kutsunud. Terve Jäneda küla käinud seal ohverdamas.
Linnapää külas Ambla vallas kutsutavat ühte heinamaad hiieheinamaaks.
EKLA, f 199, m 47, 6 (I-d) < Ambla khk., Ambla v., Linnapää k. - Berta Tomasson < Lowiisa Berendsen, 78 a. (1930)