Asjalised mälestised - Maalinnad

Lehtse valla hommikupoolsel serval asuva Miku (Jaanimäe) ja Mulgi talu soometsa heinamaadel, mida rahvasuus hüütakse Määraaugu (nimi tuletatud mägradest, keda praegugi veel seal leiduvat), Palgisaare ja Karuaua, leidub terve rida mäekünkaid mitmesuguses suuruses, mõned neist kaarekujulised – asetatud ringikujuliselt, pääl kasvab segapuumets (kuused, kased). Vanarahvas nimetas seda kohta maalinnaks.
EKLA, f 199, m 47, 3 (I-b) < Ambla khk., Lehtse v., Miku t. - Berta Tomasson < Miku t. peretütar (1930)

Kuna ümbruskonnas vanu põliseid elanikke vähe, vaikib ka traditsioon nimetatud maalinnast. Jutustaja kuulnud seda traditsiooni naabritalu vanalt peremehelt, kes üle 90 a. vanuselt hiljuti surnud.
EKLA, f 199, m 47, 3 (I-b) < Ambla khk. - Berta Tomasson (1930)