Uniküla

Siis käisime laupäeva, pühapäeva õhtul ja isegi nädala sees sillal tantsimas. Ega alati lubatud, sai salaja käidud. Kui tants lõppend hakkas hirm, kuidas tuppa saab. Kodu mennes, kodu lähedal sai teepeal osalt riidest lahti tehtud ja salaja tuppa hiilitud, nagu varas! Et isa, ema ei kuuleks, ja teki alla poetud. Vanasti uksi lukus ei peetud, magati lahtiste uste taga.
Silla peal tantsiti, mängiti „kingsepp kodu“. Silla otsas oli Kristine Kõrtsi maja. Selle maja juure jõe kalda peale tegime sirelitest pargi. Istutasime, poisid ja tütrikud ühiselt. Poisid muretsesid istepingid. Tantsu vaheajal istusime pargis, kuidas keegi soovis. Kui sillal tantsiti, tolm käis ülepea. Minu ema ütles, et meie Leida kengad on silla külles!
Kui noortest keegi mehele läks või naise võtas, siis Panga Jaap kohe kompineeris laulu.
Ühe talutütrele tuli kõsilane koduväimes. Selle tütriku pääle õli tal meel paha. See tütrik õli enne tema lellepoja pruut. Laupäeva õhta tuli kõsilane, pühapäeva hommikul Jaap laulas:
Källo Marta õli palju võitnud
uhke Ilves sisse sõitnud