Uniküla

Küla kambajuht
Maidla v. Unikülas peeti tantsuõhtuid talvel talumajades, kus suuremad ruumid õlid. Tantsuid korraldas küla kambajuht Panga Jaap, tema oli kõikide isa. Tütrukud olid ristitütred. Ristitütarde eest hoolitses hästi, nendele ta ei lubanud kurja teha. Allaealised koolilapsed saatis kohe kodu ja ütles: „Minge kodu kartuli koorima.“
Kes oli ristitütar, seda ei lubanud marsiga metsat välja saata.
Tema hoolitses tantsuruumi ja pillimehe eest, et see õigel ajal kohal oli.
Tema korraldusel tehti külas kelmistükke. Topiti öösel korstnad kinni, vanad puuvoodid, äkked veeti saunakatusele. Õlekuud veeti uste taha, uksed seoti traatidega kinni. Ustele pandi lauad püsti ette, kui ukse lahti tõmbasid, said lauaga vastu nägu, seda tehti vihavaenlasele.
Kui külast kiike kadunud oli, siis tantsiti Uniküla sillal. Poisid pühkisid luudadega silla puhtaks, muidu on liivane, oleks jalatseid palju kulutanud. Ema ega isa ei lubanud kingadega sillal tantsimas käia, et liiga palju kulutame jalavarju, kust jälle uusi saab.
Et jalanõud oli raske saada, raha oli vähe, tahtsime tantsimas käia, siis valmistasime ise riidest pätid (tuhvlid). Pätipealsed olid riidest, taldadeks panime vana nahka, kas sussisäärest, kui seda ei olnud, siis heegeldasime niidist ja õmblesime alla.

järgmine leht

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile