Purtse kindlus

Tondiloss

Tondiloss on suur paekivist hoone. Selle müüride paksus on kuus jalga. Tema asukoht on endine Purtse mõis. Praegune Hiie kolh. keskus.

Teda arvatakse olema endine mereröövlite loss.

Lossist läheb maa-alune käik Purtse Hiiemäele mere äärde välja. Praegu on kallas peale varisenud mere äärde, kuhu käik välja tuli, enam ei ole seda kohta näha.

Minu vanaisa Jaan Räis käis seal, kui oli kaksteist aastat vana. Tema teadis, kust see välja pääses. Sellest on üheksakümmend aastat tagasi.

Tema jutu järgi sealt käigust leiti kangajalad ja ehteasju. Need arvati mereröövlite poolt röövitud olema. Loss oli pime.

Jaan Räisi isa Jüri käis selle lossile aknu sisse raiumas. Sellest on umbes 150 a. tagasi. Minu vanaema oli laps, kui avastati üks lossi keller. Kusagil oli üks sein maha varisenud. Keldris olid keskaegsed piinamise riistad, redelid, piinamise ratas, konksud seintes, ahelad ja inimeste luukered.

Selleaegne mõisnik lasknud kohe keldri kinni müürida, keelanud sellest üldse rääkimise ära. See koht on praegu teadmata. Kunagi uuris Purtse mõisa ajalugu tuntud ajalooteadlane Otto Liiv. Tema tahtis sellest anda bro š üüre välja aga see jäi teostamata.

Erra mõisa Kursli jutu järgi tondiloss on ühenduses Erra mõisaga maa-aluse käikude kaudu, aga ühendust leitud pole.

Sillaoru veski juures kahel pool jõge on suured koopad. Arvatakse, et sealt on maa-alune käik üle jõe tondilossi ja Erra mõisa vahel.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu