Purtse vasallilinnus

Purtse vasallilinnuson ehitatud 16. sajandi keskpaiku kohaliku mõisnikusuguvõsa, v Taubede poolt. Algsest kindlusest on säilinud sokli- ja elukorrus, laskeavadega kaitsekorrus on rekonstrueeritud. Hoone nurkades on maa sees laialt eenduvad tugipiilarid, mis aitasid kindlustada ümbritseva vallikraavi kindlusepoolset seina. Hoone põhiplaan on ruudulähedane, ainus sissepääs hoonesse paikneb elukorruse lääneseinas. Korruseid ühendavad trepid on ehitatud kitsad ja müürisisesed, kaitsekorrusele pääses ilmselt talalaega käigust redeli abil, mis ohu korral oli eemaldatav.
Linnus kaotas oma sõjalise tähtsuse Põhjasõjas ning võeti hiljem kasutusele tööliskorteri ja hoidlana. 1940. aastate lõpust jäi linnus varemetesse. Uusaegsed vaheseinad eemaldati ja müürid konserveeriti 1969. aastal ning kogu hoone rekonstrueeriti aastatel 1987 - 1990.

Tagasi pärimusteksti juurde Tagasi üldkaardile