Lüganuse kihelkonnas Kestla-Agu külas elas sajandi algul oma väikeses saunakeses Tuule Liisu. Mees oli surnd. Tütar elas kuskil kaugemal, Liisu elas üksinda. Tema kuulutas sellel ajal ette, kui ma veel laps olin, et inimesed hakkavad sõitma maa all ja maa peal, vee all ja vee peal, taeva all ja viimati lähevad taeva peale ka, s.o. tähtede peale. Liisu oli ka soolapuhuja või niisugune tohterdaja või külatohter. Päris tohtreid, neid oli ju vähe ja needki olid kaugel, läks aega enne kui kätte sai. Külatohter oli aga lähedal ja teda sai alati kätte. Kui ette võttis, tegi terveks ka.

Oli Jaapani sõda. Noored mehed tulid Jaapani sõjast. Eks nad seal Jaapanis olles on söönd miskid marju, mis olnd väga maitsvad. Jaapanlased ütlesid küll, et ärge sööge, neid ei tohi süüa, pole hea, teevad haigeks. Poisid aga ikka söönd. Marjad olnud ju head. Tulid sõjast koju ja jäid haigeks. Aga Tuule Liisu tegi nad terveks. Eks ta uuris ja küsis poiste käest. Kuidas ta poisid terveks tegi, seda ta ei rääkind ja seda ma ei tea. Ma seda inimest nägin ka, kui ma veel laps olin.

ERA II 215, 499 (5); ERA II 215, 617/20 (30); ERA II 28, 90 (28); ERA II 28, 147/8 (8); ERA II 28, 157/8 (20); ERA II 28, 163/4 (33); ERA II 28, 164 (34); ERA II 28, 187/9 (1); ERA II 28, 183/4 (3); ERA II 28, 193/4 (14); ERA II 28, 208 (20); ERA II 28, 258 (29); ERA II 217, 246 (105); ERA II 28, 150/1 (13)

Tagasi esimesele lehele Tagasi kihelkonnakaardile
Tagasi üldkaardile