Kestla

Sootonti nägid siit mehed, mu poeg oli ka. Läks üle Erra soo, ees oli tulekera, taga käis must suitsukera.

ERA II 28, 167 (37)

Ühekõrra Liiva kõrtsis mängivad kaardi. Soo Priidiku raha sai õtsa. Läks Liiva kõrtsi taha metsa, põhja poole. Vilistand ja viipand põhja poole. Vähe aja pärast tuli tagasi kõrtsi ja võttas põuest ratta sisse mähitud rahapundi. Tont tõi talle selle. Ja hakkas jälle mängima. Teised kõik uskusid, et tont tõi raha.

ERA II 28, 294/5 (40)

Pääle Rootsi sõda käisid röövlisalgad seitse aastad röövimas. Tulid ühesse peresse Kestlas. Üks ratsanik oli, pani hobuse varju-värava külge kinni, ise läks tuppa. Perenaene parajasti tegi leibu, leivaahi küdi. Röövel istus arinale. Temal oli mõõk ja püstol. Võttas need ja tegi oma rinnad lahti. Naene nägi, et oli naesterahva rinnad. Jäi suikuma. Perenaene puges õlekubude taha peitu. Võttas siis kirve, miska puid lõhkus, ja pani senega teisele pähe. Oligi surnud. Vanamooril old palju raha juures. Hobusel oli hõbekett ja hõberahasi kaalas. Perenaene sai rikkast. Need pidid /originaalis kustunud sõna/ olema.

järgmine leht

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile