Tekst

Vana-aasta kella 12 aigu peab tütrik minema kanalauda usse taade ja koputama ussele kolm kõrda, üle kolme kõrra ei tohi koputada. Vastab tütrikule nüüd kukk, siis saab ta uuel aastal mehele. Vastab aga kana vai ei vasta keski, sis ei ole lootust mehelesaamiseks. Sama proovi võib ka poiss tetta, kas ta tuleval aastal võtab naist vai ei võta. Vastab talle kukk, siis jääb ta vanaspoisis edasi.

Kuke (kana) häälitsemine teatab tulevikku.
Palamuse khk teate järgi tähendas kuke laul enne keskööd peremehe surma, Rannu khk tähendas hane või kana nägemine (enne teisi koduloomi) saksa mehe saamist, hobune rikast ja tarka, siga rumalat ja laiska meest, lammas talusulast, kits käsitöölist.

Nõo

O. Sild

1932

ERA II 59, 171 (1) < Nõo khk – O. Sild (1932)

Vana- ja uusaasta

INIMSAATUS, TULEVIKU ENNUSTAMINE

Laudas kariloomade juures

875

9093
/ / / / /
Citation
“Vana-aasta kella 12 aigu peab tütrik minema kanalauda …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/53093.