Tekst

Näärilauba öösi vaadeti ristvõtmega meest. Mõnel kerstuvõtmel oli rist sees. Ma ei tea kus lauluraamatu salmi vahel see ristiga ots oli. Pandi lauluraamatu vahele ja kruiti paelaga kinni. Kaks tüdrukud vaatasid ja ennustasid entel mehi sedasi. Pärarõngas, see oli nimetissõrmede otsas: teesel oli parema käe nimetissõrm, teesel oli vasaku käe nimetissõrm teese nimetissõrmede otsa vastu. Kumma poole siis see ristiga ots, mis lauluraamatu sisse oli mässitud, keeras, see pidi siis ennem mehel saama. Ma nägin seda eesa äia juures Piisarus. [---] Sest oo [---] üks 43 aastad. Me Mai [---] ütles, et need olid Lauknal seda ka teind ennemalt.

Võti lauluraamatu vahel.
Üksikuid teateid.
* vaadeti – siin: ennustati; ristvõtmega – võtmega, mille kahele poole ulatuv keel moodustab risti; kruiti – keerutati; entel – endile; pärarõngas – otsarõngas; eesa – enese, oma

Kullamaa

V. Eenveer

1938

ERA II 251, 202/3 (61) < Kullamaa khk – V. Eenveer (1938)

Vana- ja uusaasta

INIMSAATUS, TULEVIKU ENNUSTAMINE

Ennustamine lauluraamatuga

841

9059
/ / / / /
Citation
“Näärilauba öösi vaadeti ristvõtmega meest …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/53059.