Tekst

Vana-aasta õhta käidi kuulamas. Tuba pühiti ära, pühkmeid välja ei viidud. Sellega mindi kuulama risttee peale. Külimit oli, pandi kummuli ja praht oli all. Seljad vastamisi olid ise püsti mati peal ja teineteisega rääki ei tohtinud. Ja mida me siis kuulsime. Mina käisin oma sõbrannaga kuulamas. Pool tundi ikka kõvasti. Poole kaheteist aeg, kui me läksime kuulama, kuni kella kaheteistkümneni. Meil oli nisikene mets. Ja seal metsas oli üks vingumine, nigu keegi nuttis. Ja tuligi nutuaeg mul kätte. Eks mul peigmees, ja vaata, mamma ei lasnud sellele minna. Ja mina nutsin ja tahtsin. Ja see jäi katki.

Ennustamine pühkmetel.
Üldlevinud; kõige sagedamini viidi pühkmed teeristile.
* külimit – külvinõu

Maarja-Magdaleena

T. Tammo

1983

RKM II 368, 279/80 (25) < Maarja-Magdaleena khk – T. Tammo (1983)

Vana- ja uusaasta

INIMSAATUS, TULEVIKU ENNUSTAMINE

Ennustamine pühkmetel

740

8958
/ / / /
Citation
“Vana-aasta õhta käidi kuulamas …,” Eesti rahvakalender, accessed April 24, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52958.