Tekst

Uue aasta ennustuseks võetakse vana-aasta õhtul vana king (selle puudusel pätt), perekonnapea või üks perekonnaliigetest istub põrandale seljaga ukse poole, paneb kinga või päti omale parema jala varvaste otsa ja viskab selle siis jalaga üle õla ukse poole. Kuidas siis king maha langedes põrandale jäi, selle järele siis ka ennustus. Oli kinganina ukse poole, tähendab see selle isiku lahkumist perest, kas surma või muul põhjusel. Oli aga kinganina toa poole, tähendab, et sellel pole surma karta, vaid uuel aastal tuleb juurdesigimist või muud edu loota.

Kingaviskamine.
Kingaviskamine on üldtuntud ennustusviis.
* pätt – suss

Pöide

M. Georgin

1936

ERA II 132, 101 (6) < Pöide khk – M. Georgin (1936)

Vana- ja uusaasta

INIMSAATUS, TULEVIKU ENNUSTAMINE

Kingaviskamine

656

8874
/ / / /
Citation
“Uue aasta ennustuseks võetakse vana-aasta õhtul vana king …,” Eesti rahvakalender, accessed April 23, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52874.