Tekst

Minu lapsepõlve naabriperemees Venduse Viidas ütles 1889. aastal: kui ta saab nääripäeva hommikul külas igas peres käia ja igas peres kolmest koldest tuhka tuua, siis saab ta oma kahe veikese lehma käest võid küllalt, saab ise süia ja ka müia. Kui piim kaussi või pütti hapnema pandi, siis jäeti kauss pooleli, aga kui piim hapuks läks, siis kasvas kauss täis. Teiste naistel kuulsin teisiti: kui soe piim hapnema pandi, jäänud kausist piim vähemaks, piim langenud ikka alla, kui hapuks jäi. Aga seda ei ole kuulnud, kus pani ta selle tuha, kas anti seda lehmajooma sekka või kus see tuhk pandi, aga tema korjas seda nääripäev hommiku, seda nägin lapsepõlves ise. Kui ta tuli, ega ta ei istund tooli või istme peale, ta istus ikka kolde müüriksel ehk ahju ette tuha ligidale.

Nõidumine.

Kaarma

T. Õunpu

1939

ERA II 255, 487/9 (40) < Kaarma khk – T. Õunpu (1939)

Vana- ja uusaasta

MAAGILISED TOIMINGUD, NÕIDUS

596

8814
/ / / /
Citation
“Minu lapsepõlve naabriperemees Venduse Viidas ütles …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52814.