Tekst

Nüüd veel 1889. aastal on Valjala kihelkondas S. perete neiud ühe naljaka tüki teenud: nemad pole mitte enam viisiks vötnud entist moodi peeniksest sitsiriidest tubakakottisi tehja, vaid naad teinud vanast, paksust, ammu ära pruugetud, ahjo pääl suitsund hobuseriitest kotid valmis, siis endese kirju suuspaela asemel tugeva kanepitakuse nööri kotisuhu ja takututt otsa; endiste kudruste assemele olid valged kupad erned ömmeldud, siis veel valge linase löngaga kotisaaja täielik nime pääle tikitud. Et neiud ise niisugust kotti poistele kätte anda ei tahtnud ehk ei julgend, seepärast olid kotid ka tänava ääre nago talitee tustid puuoksa riputud. Et poisid niisugust jõulukingetust oma pilkamiseks pidasid, on juba iseenesest möista, ja olid siis ka, nago ööldasse, peast alumise otsani ennast täis pahandand. Seda nalja olid neiud ühe vennapaarile teinud, kes ka pareme kingituse väärt polegi. [---]

Annid nääripoistele.
Nagu sokukarjastel, võis nääripoiste varustusse kuuluda kott andide kogumiseks.
* kudruste – helmeste; kupad herned – kupatatud (keedetud) herned; talitee tustid – teetähised

Valjala

M. Kolm

1889

H II 18, 538/9 < Valjala khk – M. Kolm (1889)

Vana- ja uusaasta

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

116

8334
/ / /
Citation
“Nüüd veel 1889. aastal on Valjala kihelkondas …,” Eesti rahvakalender, accessed April 26, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52334.