Tekst

Uieaastapoisid käisid. Kellu kaksteist hakkasid käima. Naisi oli ka. Need olid meheks teinud ennast. Toidud kõik olid laual. Tehti õlut. Tantsiti. Joodi õlut ja söödi. Lõbus oli. Laulu ei olnud, öeldi:

Tere omikust,
ead õnne uie aasta sisse,
pisut lapsi, palju leiba,
sigigu seapõrsad,
kasugu karujaluksed.

Tehti rügitainast näärikakud, augud peal. Nääripoistel olid kotid kaasas. Näärikakud pandi koti sisse. Õlest mütsid olid pääs, ülal suured sarved, seitse-kaheksa sarve. Nuiad käes, need olid õlgedest tehtud. Rusikasuurune nui oli otsas. See oli äbemata vali. Panid üksteist virutama, karjusid. Tegid omavahel, pererahvast ei pandud nuutidega. Tantsisid ja lõbutsesid. Suurtes külades käisid mitmes kohas.

Soovisõnad, näärikakk.
* karujaluksed – sulisjalad, kodulinnud; rügitainast – rukkijahutainast; ei pandud – ei löödud

Kaarma

L. Briedis

1960

RKM II 93, 362/3 (4) < Kaarma khk – L. Briedis (1960)

Vana- ja uusaasta

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

103

8321
/ / / / / / /
Citation
“Uieaastapoisid käisid. Kellu kaksteist hakkasid käima …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52321.