Tekst

Praegu ma õpin Tallinnas, aga muidu olen ikka siitkandi noortega sokku käinud jooksmas. Seda aastat ma ei tea, aga teised aastad joosti küll. Ma olin 17-aastane, kui hakkasin jooksma. Peale kahteteist võeti kamp kokku ja hommikuni välja, 15–20 inimest korraga jooksmas, noored ikka enamasti olid. Tüdrukuid ja poisse, mõlemaid oli. Üks on sokk ja üks on sokutaltsutaja, teised on niisama riides. [---] Taltsutaja juhib toas ringi ja tuba pööratakse pahupidi. Teised õpetavad niisama juures. Sokule antakse õlut. Pärast istuti natuke, joodi õlut ja präänikuid võeti ka. Enamasti kõik pered käidi läbi. Ise olin ka üks aasta sokk. Nüüd lähevad noored linna, aga talvel käivad kodus ikka ja siis on hea sedasi kokku saada.

Näärisokk.
Lääne-Eestis üldtuntud.

Ridala

M. Kõiva

1976

RKM II 320, 262/3 (1) < Ridala khk – M. Kõiva (1976)

Vana- ja uusaasta

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

67

8285
/ / / / /
Citation
“Praegu ma õpin Tallinnas …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52285.