Tekst

Kui Taivasõgla ja Kooditähed inne talsipühi nellä nädälet nagasõ valgõni maha käümä, sis ollõv hüäd aod, aga kui ei käu, sis ollõv halvat aod.

Tähtede seisu vaatamine.
Kõige sagedamini on, nagu mardi- ja kadripäeva-aegsete vaatluste puhul, mainitud Sõela tähti – tuleb hea kevad (suvi), rikas (vilja)aasta. Helme khk vaadati Härjaks nimetatud üksiktähte ning Hundiks nimetatud paaristähti õhtutaevas; kui Hundi „silmad“ olid Härjast heledamad, oli oodata nälja-aastat.
* Kooditähed – Orioni tähtkuju; nagasõ – hakkavad; valgõni maha käümä – hommikuvalguse ajaks loojuma; aod – ajad

Vastseliina

J. Jakobson

1902

H III 30, 723 (10) < Vastseliina khk – J. Jakobson (1902)

LOODUS, ILMASTIK

Tähed, taevas

1006

8083
/ / / /
Citation
“Kui Taivasõgla ja Kooditähed inne talsipühi nellä nädälet …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52083.