Tekst

Usk oli see, et jõululauba öösi igasse poole ristid teha, siis kurivaim ei saa kallale. Aga lihapaa kaane peale jäänd rist tegemata. Ja poisid varastasid öösi liha paast ära. Eks omiku vanamees akand pragama, ekitand isi ka: „Ma ütsi küll, et teets ristid igale poole, jäts paa kaane peale tegemata. Ma kuulsi küll, et toa uks tegi kägotsi-kääks ja paa kaan tegi veel klõpatsi-klõps. Nüüd kurivaim viis liha ää.“

Ristitõmbamine kaitseks kurja eest.
Reigi khk rootslastelt teade, et rist võidi tõmmata ka õlgedest, Põltsamaa khk kirjapanekus on kurja tõrjeks pandud karuohakas ukse peale. Üldine, ent rohkem läänepoolse levikuga.

Lääne-Nigula

E. Ennist

1937

ERA II 159, 367 (10) < Lääne-Nigula khk – E. Ennist (1937)

Jõulud

KODU KORRASHOID JM. TALITUSED

Ristitõmbamine

983

8060
/ / / / / /
Citation
“Usk oli see, et jõululauba öösi igasse poole ristid teha …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52060.