Tekst

Kui verivorsti tetti, aastas kas vai mitu kõrda, aga paenet es otsita. Aga vorstipaenet tembutedi ja saadeti tõesest talust tuuma ainult jõuluvorste tegemise ajal. Lätsid ja küsisid, kas teil jõuluvorsti om ärä tettu, sis olge hää ja andke meile kah oma vorstipainet. Sis anti nii tõttelt ilma naaruta üitskõik mes mõni koomiline puukand, mes olle mõnel nallahambal võibolla mitmit aastit kotun ollu, et mõnele jälle anda. Kui anti, sis üteldi: „Kui vorsti tettu, sis tuu paene jälle tagasi.“ Nii viidi paene ja mitu rõngast vorste ja säält anti vastu ka oma jõuluvorste.

Vorstipaine toomine.
Kombest asjassepühendamatuid saata vorstide painutamise vahendit tooma on teateid mitmelt poolt (rohkem Viru-, Tartumaalt), „vorstipaine“ salaja teise peresse viimisest vaid Tartumaalt. Põlva khk vaadati jõulunädalal sellenimelist tähtkuju: „Sis om Vorstipaine taiva pääl.“

Nõo

A. Kivi

1974

RKM II 312, 274 (294) < Nõo khk – A. Kivi (1974)

TOITLUS

Vorstid

794

7871
/ / / / /
Citation
“Kui verivorsti tetti, aastas kas vai mitu kõrda …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51871.