Tekst

Jõululaupäeval peeti heaks jooneks olla helde. Heldust katsusid demonstreerida isegi kõige ihnsamad peremehed ja perenaised. Saadeti vaestele valla vaestemajja, saunataredesse ja popsiperedesse jõuluandeid. Tavaliselt oli saadetiseks rõngas verivorsti ja tükk pekki praadimiseks. Heldema saadetise puhul oli vorsti ja liha rohkem ning lisaks veel muudki – saia, tangu, püülijahu jne. Demonstratiivselt annetajad viisid rõngakese vorsti ja killukese pekki kohale hobusega, kusjuures hobusel olid kindlasti kaelas kurinad või aisa küljes kell, et küla näeks ja kuuleks seda annetuskäiku.

Toiduaineid vaestele.
Annetamisest kiriku juures vt. annid.

Otepää

M. Raju

1982

RKM II 361, 243 (3) < Otepää khk – M. Raju (1982)

Jõulud

TOITLUS

640

7717
/ / /
Citation
“Jõululaupäeval peeti heaks jooneks olla helde …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51717.