Perenaine läinud siis levakäärikutega ja kaerakülimituga …

Source

„Eesti rahvakalender“

Title

Perenaine läinud siis levakäärikutega ja kaerakülimituga …

Tekst

[---] Perenaine läinud siis levakäärikutega ja kaerakülimituga lehmalauta, kus ta siis igale lehmale kääriku leiba ja kamalatäie kaeru ära söötis, ise sellejuures ööldes: „Eks teilegi ole täna öösel õnnistegija sündinud!“ Nõnda ööldes andis perenaine kõigile talu loomadele kaeru ja leiba, kuni kaerad ja leivakäärikud otsas olivad. (Veel praegugi antakse meie pool jõulu esimese püha hommikul mõnel pool kõigile loomadele kaeru ehk leiba, aga õnnistegija sündimist küll selle juures loomadele enam ei saa kuulutud.) Pärast perenaise äratulekut laudast läinud peremees omakorda lehmalauta, hobustetalli, aita, keldrisse ja igale poole hoonetesse, ja vaadanud seal järele, et kas kõik korras on. Niisugune peremehe läbikäik sündinud sellepärast, et jumala õnnistus tuleks teisel aastal ka tema majasse. [---]

Kommentaar

Tervitussõnad koduloomadele.
Umbes 30 kirjapanekut kogu maalt, Võru-, Setumaal juhuslik. Mõnevõrra veel uusaastal. Teretamiseks on nimetatud ka leiva viimist loomadele.

Kihelkond

Põltsamaa

Koguja

M. Luu

Kogumisaasta

1898

Täisviide

E 36351/2 < Põltsamaa khk – M. Luu (1898)

Tähtpäev

Jõulud

Teema

KARJANDUS

Tähtpäevateksti nr

529

Teksti nr

7606
Date Added
September 22, 2016
Collection
Tekstid ERAst
Item Type
Kalendriteade
Tags
/ / / /
Citation
“Perenaine läinud siis levakäärikutega ja kaerakülimituga …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51606.