Sis ku ma viil lats olli, kõneldi, et lihma jõuluüüse kõnõlõse …

Tekst

Sis ku ma viil lats olli, kõneldi, et lihma jõuluüüse kõnõlõse. Üks miis tahtnu ka teedä, mis looma jõuluüüse kõnõlõse. Lännüki tima õdaku lauta ja tükünü lihma seime ala ja jäänü sinna kullõmõ, mis siis luuma no kõnõlõse. Kuuldõnuki, ku üts lihm ütelnu tõsele: „Hummõn enne päävatõusu kuules tu miis ära, kiä prõlla mi ruhve all kullõs.“ Mihekõni hiitünü vällä ja juuskõnu õkva tarre tõisi mano. Tõsel pääväl ollu ka nii, kui lihm oll ülnu: miis olki vällä kuulnu.

Loomad kõnelevad jõuluööl.
Paarkümmend teadet, enamasti Lõuna-Eestist. Pikemad jutud loomade kõne pealtkuulamisest on seoses uusaastaga, levikuala sama.
* ruhve – sõime; vällä – siin: ära

Karula

A. Torm

1930

E 68295 (1) < Karula khk – A. Torm (1930)

KARJANDUS

485

7562
/ / / /
Citation
“Sis ku ma viil lats olli, kõneldi, et lihma jõuluüüse kõnõlõse …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51562.