Tekst

[---] Jõuluvana ei tehtud just igas peres, sest puudusid vastavad riided ja kardeti, et lapsed tunnevad viimati ära. Jõuluvana tehti mitme pere peale ehk ka küla peale, nii et lapsed toodi kellegi peresse kokku, kus nad omi salme lugesid ja kinke vastu võtsid. Vahest ka peteti lapsi ja toodi korviga ukse tagant ära, et jõuluvana aja puudumise tõttu ei ole jõudnud ise sisse astuda. Lapsed rääkisid oma kingisoovid emale, kes need siis jõuluvanale edasi toimetas. Nii olid ka minu lapseea aastad 1920, käies naabriperes Pöidel jõulupuul jõuluvanalt kinke saamas. Kodus on olnud minul ja ka minu lastel kõik aastad, ka laste täiseas, jõulupuu. [---]

Jõuluvana kingitustetoojana.

Pöide; Tallinn

A. Kõrvne

1985

RKM II 384, 347/8 (1) < Pöide khk ja Tallinn – A. Kõrvne (1985)

Jõulud

JÕULUVANA

414

7491
/ / /
Citation
“Jõuluvana ei tehtud just igas peres …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51491.