Tekst

Jõulud, need olid rõõmupühad nii noorile kui vanule. Juba mõningaid nädalaid enne pühi oli märgata ettevalmistusi. Suurimat hoolt kanti „jõuluvalguse“ eest. Kuna õli vähe saadaval – harilikult tarvitati peerge –, valmistati pühiks rasva- ja vahaküünlaid. Selleks võeti teatud pikkus paari-kolmekordset keerutatud [puu]villast lõnga, missugune tuleõlis leotati. Sellest valmistatud tahid olid aasadega ümmargusele puust vardale kinnitatud; neid tahte oli ühes vardas mitu. Lambarasva pada kähises leel (selleks nimetati ahju ees asuvat kollet – tuleaset), mis hiljem säält viidi avatud ukse ette ja ruttu-ruttu kasteti sirutatud tahtidega vardad üksteise järele kuuma rasva, milliseid pärast välja võeti ja rööbaspuudele hangema pandi. Niimoodi valmistati valgeid küünlaid. Vahest sulatati rasva sekka meevaha, mis muutis küünalde värvi kollaseks. Küünalde valmistamine oli laste ja naiste töö, kuna mehed hoolitsesid pühade joogi – õlle eest. [---]

Jõuluküünalde valmistamine.
Küünlaid on valatud lambarasvast, ka vaha ja lambarasva segust, samuti putkevarre sisse.
* tuleõlis – petrooleumis

Rapla

S. Hamburg

1930

E 67718/9 < Rapla khk – S. Hamburg (1930)

JÕULUKÜÜNLAD

371

7448
/ / /
Citation
“Jõulud, need olid rõõmupühad nii noorile kui vanule …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51448.