Tekst

Elistveres a. 1845 käsutas mõisa omanik krahv Stackelberg teoorjade lapsed jõululaupäeva õhtuks mõisa jõulupuule. Neid võeti vastu eesuksest ja juhatati ruumikasse härrastemaja saali. Sinna oli ilmunud ka Äksi kirikuõpetaja Akkermann. Ta pidas lastele päevakohase jutluse ja põlvili palvetas jõulupuu ees. Peale jutlust laulsid lapsed jõululaule. Lõpuks oli mõisaproua poolt kingituste loosimine. Too oli poeglastele ja tütarlastele eraldi. Poeglaste kingitustepakis oli müts, nuga ja teisi asjakesi, tütarlaste pakis oli tingimata kringel saia. Ilusast jõulupuust ja kingitustest jäi lastele hää mälestus.

Mõisajõulupuu.
Poolsada kirjapanekut.

Äksi

T. Dreverk

1928

E 61841/2 (37) < Äksi khk – T. Dreverk (1928)

JÕULUPUU

309

7386
/ / / /
Citation
“Elistveres a. 1845 käsutas mõisa omanik krahv Stackelberg …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51386.