Tekst

Jõuluhunt. Jõululaupäeva õhtul keisid küla noored mehed mööda küla hundiga teda perest perese näitamas. Igasse talusse, kuhu nemad sisse läksid, kanti hunt loomasõimusega talutuppa. Sõimus oli kinni kaetud, nii et midagi pole välja paistnud. Kes tahtis hunti näha, see pidi hunditaltsutajatele viina ja õlut andma, siis avasid taltsutajad sõimuse, nii et hunt paistis. Siis anti hundile hõberaha ja herneid. Peale seda, kui kõik annid olid antud, hakkas hunt taluse õnnistust jagama. Kus tal nii palju pole antud, kui pole hundi meele pärast olnud, seal pole ta ka õnnistust andnud, seal pole ka midagi lootust uueks aastaks olnud. Sellega pole keegi julgenud midagi paha [---] hundile teha.

Jõuluhunt.
Jõulukaru juhuslik analoog.
* loomasõimusega – loomasõimega

Martna

A. Iisberg

1935

ERA II 92, 575/6 (15) < Martna khk – A. Iisberg (1935)

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

215

7292
/ / / /
Citation
“Jõululaupäeva õhtul keisid küla noored mehed …,” Eesti rahvakalender, accessed April 16, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51292.