Tekst

Jõulukaru. Ühel poisil on kasuk, karvane pool väljapool, seljas. Karvane kübar peas. See kujutab enesest karu. Teine poiss on taltsutaja, tal on kepp käes ja on karu nööripidi järele võtnud. Taltsutaja laseb karul rahvale tantsida. Karu tahab selle eest võid, mune ja saia. Talle antakse. Ta tahab ka tüdrukut magada. Talle lubatakse, kui tantsib veel ilusti. Karu tantsib, siis antakse üks poiss kätte, karu võtab kohe ümbert kinni ja heidab ühes poisiga pikali. Pärast, kui kõik naljad karuga toas tehtud, arvatakse, kuhu karu panna, kas sealauta või mujale. Sealauta jäetakse viimata, kuid viiakse talli ja lauta. Karu lautaviimine ajab kurja laudast välja ja loomad lähevad hästi edasi. Laudauksel ei taha karu lauta minna, sest sääl on palju kurja sees. Ta saab taltsutaja käest kepiga üle selja ja läheb sisse.

Jõulukaru.
Teateid on rohkem Lääne-, Saaremaalt, veel ka Viru-, Võru-, Setumaalt. Karuks maskeerimine kuulub ka vana-aastale ja kolmekuningapäevale, kõige enam mardi-, vähem kadripäevale.

Urvaste

V. Tammemägi

1935

ERA II 101, 713/4 (39) < Urvaste khk – V. Tammemägi (1935)

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

213

7290
/ / / / /
Citation
“Ühel poisil on kasuk …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51290.