Tekst

[---] „Jõuluhane“ antakse saunas, kus inimesed parajasti jõulu eel vihtlevad või pesevad. See on nagu mingisugune heatahtlik vingerpussimängimine teistele. Muidugi keegi ei taha „jõuluhane“ saada, vaid püüab selle eest, kui vähegi võimalik, kõrvale hoida. „Jõuluhane“ andmine on harilikult kadaka-, kuuse- või kase- raoga või -vitsaga löömine vastu paljaid kintse või paljast tagumikku. Seejuures räägitakse, et hani hammustab. Millest see komme tulnud ja mida ta tähendab, seda praeguse põlve inimesed ei tea. Enamasti harrastavad „haneandmise“ kommet noored, kes käivad üksteisele sellist tempu tegemas. Viha ega vaenu selle juures ei tunta.

Jõuluhani.
Üldine Saaremaal, vähem Harju-, Lääne-, Hiiumaa, Muhu, Kihnu khk. Vana-aastal nimetatud näärihaneks. Haneks maskeerimine kuulub samuti mardi- ja kadrikombestikku.

Kose

E. Pertman

1930

ERA II 23, 293/5 (2) < Kose khk – E. Pertman (1930)

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

189

7266
/ / / / /
Citation
“„Jõuluhane“ antakse saunas …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51266.