Tekst

[---] Vanasti toodi jõululaupäeva õhtuks rukkiõled tuppa, seal pöörati ja mängiti ja loobiti õlgi üles lage. Kui jäivad õled lage rippuma, siis tähendab, on ees tuleva [aasta] pikad rukkid. Ja siis, kui oli mäng lõppenud, viidi õled kapsamaale ja pandi põlema – ei olnud tuleva aasta kapsastel ussisi.

Jõuluõlgede väljaviimine.
Jõuluõlgede kasutamisest hanepesaks kirjapanek samuti Karksi, Palamuse khk. Saaremaalt teateid, et jõuluõlgedega suitsutati põldusid suurel reedel enne päikesetõusu kurja silma vastu. Jõuluõlgedest kui tõrjemaagilisest vahendist on üle 10 teate, levik peamiselt Viru-, Harjumaa, Läänemaa rannik ja läänesaared.

Lüganuse

M. Tapner

1935

ERA II 87, 464 (25) < Lüganuse khk – M. Tapner (1935)

JÕULUÕLED

117

7194
/ / / / / /
Citation
“Vanasti toodi jõululaupäeva õhtuks rukkiõled tuppa …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51194.