Tekst

Elistvere valla rahval on ennemuiste see pruuk olnud, kui õpetaja jõulu esimesel pühal kantsle pääle läinud ja jutlust alustanud, siis on mõned kirikust kodu läinud ja sääl kõik raudasjad, mis neil kodu olivad, liigutanud ja koputanud, nagu sirbid: peab kerge olema vilja lõikada, vili ei pea maha pudenema, jne.; vikatid: hein peab siis hää saama ja elajad siginema; padad: supp ja pudru peavad siis kõik see aasta otsa head olema, ilmas [ei pea] puudus tulema; sahad: kerge künda, vili põllu pääl kasvama, jne.; uksehinged: kedagi paha ei tule siis uksest sisse, jne. 30 aastat tagasi tegi seda tempu veel iga jõulu esimesel pühal üks pobolimees nimega Raua Jaan Igavere külas Elistvere vallas Maarja kihelkonnas.

Tööriistade liigutamine – suvel tööga teistest ees.
Paarkümmend teadet, rohkem maa läänepoolsest osast, kuulub samuti uusaasta kombestikku. Varasem komme on tööde imiteerimine, et need suvel paremini edeneksid (vt. põllundus).
* pobolimees – pobul, pops

Kodavere

A. Thomson

1876

H I 4, 712 (1) < Kodavere khk – A. Thomson (1876)

KIRIKUSKÄIMINE

62

7139
/ / / / / / / /
Citation
“Elistvere valla rahval on ennemuiste see pruuk olnud …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51139.