Tekst

Toomapäev. Ninasel (küla Mustjala khk.) poisid tegid seda jõulu-toomast. Jõulu-toomad tulid, olid valges riides, valged püksid ja valge särk olid. Tooripuu oli kääs, punase lõngaga olid märgid tooripuu peele siutud, kust saadik ükski pää akkas, Kaks korda olen näind (s. o. jõulu-toomaste käimist). Jõulu-toomad näitasid tooripuu peelt, kust saadik ükski pää akkas. Jõulud, nääripää, kolmekuningapää ja küünlapää. Päris tooripuu pole olnd, tehti muidu üks sile ja valge kaigas, ööti, et see on tooripuu. Mu isa tegi ikka õlut nõnda, et toomapee oomiku õlut keis, siis ta üüdis ikka lapsed vaatama, et jõulu-toomas tõrdes, valge müts pees.

Pühade väljakuulutamine.
Läänemaal ja läänesaartel ka seoses mardipäevaga, eriti nääripäevaga.

Mustjala

K. Lepp

1939

ERA II 255, 237/8 (5) < Mustjala khk – K. Lepp (1939)

Toomapäev

TOOMAD

24

6959
/ / / / /
Citation
“Ninasel poisid tegid seda jõulu-toomast …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50959.