Tekst

Andresepäev. Sakslastel oli see nõidumise komme sel päeval meheleminemise ja naisevõtmise kohta. Kui andresepäeva õhtul magama heideti, siis küliti asemele kaeru sõnadega: „Andrese aeda külvan kaeru, Andrese aiast lõikan kaeru ja Andrese aiast ootan õnne ja armastust.“ Peale kaerakülimist ei tohtinud külija enam kellegagi rääkida, sest siis poleks Andres talle tulevast näidanud. Kes kohe magama heitas, see pidi unes oma tulevast nägema. (Eelpool kirjeldatud toimingut on jutustajale õpetatud 17–18-aastasena Viljandis õmbleja juures. Kellegile ta kaaslasele on unes mees toonud taignakausi.)

Sõnade lugemine.
Kaeru (otri) on mainitud vähestes teadetes, põhiliselt Pärnu-, Viljandi-, Tartumaal.

Äksi

P. Koppel

1939

ERA II 208, 404/5 (36) < Äksi khk – P. Koppel (1939)

Andresepäev

MAAGILISED TOIMINGUD

Tulevase ennustamine

40

6836
/ / / / / /
Citation
“Sakslastel oli see nõidumise komme sel päeval …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50836.