Tekst

Andresepäev. Selle päeva laupa õhtul olnud vanarahval kunsiks (kombeks) jällegi nõidusi või vigurisi toimida. Peale teiste magama minema, ei enam ühega sängist sõna rääkida tohtima ega jutlema. Siis pidavat kolm korda pahema põlvega vastu sängi küljelauda lööma (koputama) ja sealjuures ütlema: „Püha Andreas, näita, mis mul sellel aastal kõik ette juhtub. Kes mu pruut on? Peiu on?“ jne. Siis pidada tugeva kasvuga õige hallihabemeline vana mees ilmuma ja kõik unes ette ära rääkima terve aasta sündmused ehk jälle unes kõik nägema, mida soovitakse ja mis eeloleval aastal ette tuleb.

Sõnade lugemine.
Kaeru (otri) on mainitud vähestes teadetes, põhiliselt Pärnu-, Viljandi-, Tartumaal.

Kolga-Jaani

J. Rätsepp

1930

ERA II 23, 367/8 (10) < Kolga-Jaani khk – J. Rätsepp (1930)

Andresepäev

MAAGILISED TOIMINGUD

Tulevase ennustamine

38

6834
/ / / / / /
Citation
“Selle päeva laupa õhtul olnud vanarahval kunsiks …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50834.