Tekst

Katripäiväl õli enne sie pruuk siinpual, et nuarrahvas müäda külä käisivad, kus neid siis igas talus lehmalaudas süädeti. Selle tarvis lahutati tekkid lauda põrandale, ja kanneti selle jauks valmistatud toidud tekkide pääle. Ka õlut õli enamiste selle jauks pruulitud. Külalistel enestel õli ka lusikas alati kodond süämä tarvis kaasa võetud. Saivad kõik süänest, siis hakkati, kes lamba muadi määgima, kes lehma muadi ammuma, mõni hirnus hobose muadi, mõni röhkis sia viisi, vahel heitasivad kõik ükstõise õtsa hunniko, vahel luapisivad kukkerpalli. Saivad ühäs talus kõik nied tembud tehtod, siis läksivad jälle kiirest tõise talu tembutamma. Et nüüd igas talus jo lauta süämine valmis pandud õli, kõhud talust talu käijatel ka täis õlid, siis ei kulund näil palju aiga enam igal puol süämisega. Mekkisivad vaid nattukene paremaid toitusi, tegivad omad tembud ja läksivad jälle oma tied. Kõik sie tembutamine pidi maja luamadele õnne tuama.

Kariloomade imiteerimine laudas.
„Tembutamisest“ pärast laudas söömist on teateid Virumaalt (vt. ka toitlus).
* tõise talu – teise tallu

Jõhvi

N. Otto

1892

H II 37, 311/2 (26) < Jõhvi khk – N. Otto (1892)

Kadripäev

MÄÄGIMASKÄIMINE

267

6701
/ / / / / / /
Citation
“Katripäiväl õli enne sie pruuk siinpual …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50701.