Tekst

[---] Kadripäeva sünonüümiks või õieti nimetuseks, kuidas teda Muhus tegelikult kutsuti, oli haneõhtu („hanede käimine kadripäeval“). Maskeeritud oldi hanedeks; tähtis oli vaid see, et ilusad oldi. Matkiti emahand, hane kuju saavutati ainult valge linaga ja kahe padjaga – üks ees, teine taga. Kadrihaned korjasid ande jõulu tarvis. Annetati peamiselt raha ja linnaseid. Haned tantsisid nii vanu tantse kui ka uuemaid (pea[miselt] aeglast valssi, aga ka tangot); kes merel käinud, laulis ka itaalia- ja ingliskeelseid laule.

Hani.
Hanekskäimine ja sellekohane nimetus on Muhu khk erijoon. Hanekuju valmistamisest on üksikuid teateid.

Muhu

E. Leibak

1979

RKM II 16, 14 < Muhu khk – E. Leibak (1979)

Kadripäev

KADRISKÄIMINE

Maskid

115

6549
/ / / / / /
Citation
“Kadripäeva sünonüümiks või õieti nimetuseks …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50549.