Tekst

[---] Kõik sandikskäijad olid riietatud naisteriietesse, üks oli „vana Kadri“, teised tema lapsed, ka loomi oli kaasas. Üks noortest oli sikkuks maskeeritud, see oli nii tehtud: suured oinasarved olid, õmmeldud riidest pea külge kinnitatud, pea aga ise mõne kõveriku puu külge kinnitatud, üle puu visati valge lina ja sabaks võeti vana saunaviht, sikk oligi valmis. Ega sikku hästi tuppa ei tahetud lasta, aga kui ei lastud sikku kadriema palve peale tuppa, siis kadriema ei õnnistanud ega soovinud loomade õnne. Sikk oli paha loom, armastas puksida ja sabaga raputada, vana viht oli arilikult ennem tuppaastumist mudasesse vette kastetud, siis võib arvata, miks sikku tuppa ei tahetud.

Sokk, oinas, härg.
Sarvilistest loomadest on sokk kõige populaarsem.

Lüganuse

E. Asnaurjan

1959

KKI 43, 34 < Lüganuse khk – E. Asnaurjan (1959)

Kadripäev

KADRISKÄIMINE

Maskid

111

6545
/ / /
Citation
“Kõik sandikskäijad olid riietatud naisteriietesse …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50545.